Juha od lososa – nenadmašan okus

U mnogim se obiteljima ovo prvo jelo naziva uha, ali zapravo nije riječ o uhi, već o ribljoj juhi. Istina, vrlo ukusna, jer je to juha od crvene ribe. Nemojte se bojati, jer nećete morati platiti 500 grivna za par odrezaka. Skuhat ćemo riblju juhu od hrpta lososa, koja je pristupačna gotovo svima. Pa što? Je li losos crvena riba? Crvena! A kosti, rep i peraje za riblju juhu upravo su ono što vam treba za njeno bogatstvo. Kuma i ja svake subote ujutro idemo na bazar. U pravilu uvijek treba nešto od proizvoda, a u proljeće i cvijeća, grmlja, sadnica… Među mojim obveznim subotnjim kupovinama je riba, barem hrbat lososa za juhu i skuša za pečenje. Juha od fileta lososa već je nekoliko godina tjedni obrok u mojoj kuhinji. Kao i skuša pečena u pećnici, usput. A znate li zašto se ne možemo zasititi riblje juhe? Jer je stvarno jako ukusan!

Sastojci za riblju juhu od fileta lososa:
Za 3,5-4 litre vode:
jedna kralježnica lososa;
4-5 srednjih krumpira;
jedna mala mrkva;
jedna srednja žarulja;
sol, crni i mirisni papar, lovorov list, kurkuma na vrhu noža – za boju;
par češnja češnjaka;
zelen kopra ili luka (što god nađete).

Priprema

Za pripremu juhe od crvene ribe potrebna nam je odmrznuta riba. I pravilno odmrznuto. Po mogućnosti u hladnjaku, možete – na sobnoj temperaturi. Pobrinite se za to unaprijed. Ulijte hladnu vodu u lonac, dodajte joj povrće (krumpir – na kockice, luk stavljam cijeli da dijete kasnije ne hvata sitne komadiće, mrkvu – na pola kolutića ili kolutove). Stavimo ga na štednjak, prokuhamo i kuhamo na laganoj vatri do pola spremnosti (oko 15 minuta vrenja).
Odmrznuti hrbat lososa prerežite na dva-tri dijela (tako da normalno stane u tavu), dodajte povrću i zajedno s njim začine – lovorov list, papar u zrnu, češnjak (čenjke zdrobite nožem) i komad svinjske masti. Oh naravno! Svinjska mast u ovom receptu za juhu od lungića može se smatrati začinom.
Kuhajte još 10-15 minuta na laganoj vatri (da jedva prokuha), na samom kraju posolite i dodajte zelje (svježe, suho ili smrznuto). Posudu s ribljom juhom maknite s vatre. Iz juhe izvadite lovorov list, mast, luk (ako se kuhao cijeli) i ribu. Sve nam to, osim ribe, više neće trebati.
Ribu odvojiti od kostura, rasporediti na tanjure. Ulijte riblju juhu.

Potato soup with salmon and leek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *